Wie ben ik?

Mijn naam is Casper Stig. Ik ben 23 jaar en studeer Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. De afgelopen tijd heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van Lifecoaching. Natuurlijk is het woord ‘Lifecoaching’ erg breed. Ik richt mij vooral op vraagstukken met betrekking tot de werkomgeving. Ik haal veel voldoening, motivatie en inspiratie uit het begeleiden van mensen en uit het zien van progressie rondom bepaalde vragen van de coachee. Dus twijfel niet als je ergens niet uitkomt en schakel mijn hulp in!

Voor wie?

Ik richt mij voornamelijk op twee doelgroepen.
1) Jongeren die net klaar zijn met de studie,
2) Volwassenen in het werkleven, die toe zijn aan iets nieuws.

Beide doelgroepen hebben met elkaar gemeen dat ze zoekend zijn naar de juiste baan of de juiste werkplek.

Mijn visie

Om tot een bepaalde visie te komen heb ik een aantal stappen ondernomen. Ik heb mezelf de vragen gesteld: ‘Wat zijn mijn kernwaarden als coach?’ en ‘Wat is mijn doel als coach?’

Mijn antwoord op de bovengenoemde vragen:
Als coach heb ik een aantal kernwaarden, de mate waarin ik deze toepas en overbreng op de coachee houd ik ten alle tijden in de gaten. Mijn kernwaarden zijn: objectiviteit, openheid, betrouwbaarheid (mede door het uitstralen van rust en veiligheid naar de coachee toe), eerlijkheid en zelfvertrouwen.

Eerlijkheid uit zich vooral op momenten van weerstand. Namelijk als ik een cliënt confronteer met een vraag die mogelijk weerstand op kan wekken. Met eerlijkheid bedoel ik dat ik er op deze momenten niet voor kies om de weerstand uit de weg te gaan. Op dit soort momenten, maar eigenlijk uberhaupt als coach, vind ik het ook erg belangrijk om zelfvertrouwen uit te stralen. Een ander mogelijk moment waarin ik mijn eerlijkheid echt naar voren probeer te laten komen, is aan het einde van een coachtraject. Op deze momenten is er ruimte voor oprechte complimenten vanuit mij naar de coachee toe over wat mij de afgelopen periode is opgevallen.

Antwoord op vraag 2 – Wat is mijn doel als coach: Mijn doel is ervoor te zorgen dat mensen zich niet alleen gehoord, maar ook begrepen voelen. Ik wil mensen helpen met hun persoonlijke vragen en ze laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Ik wil het geloof in henzelf versterken, enerzijds door het toepassen van kleine subdoelen gedurende een coachtraject, anderzijds door duidelijk te maken dat de meeste dingen die ze vertellen voorkomen bij meerdere mensen. Met dit laatste pas ik op dat ik het niet te overdreven vertel, want ik wil niet generaliseren of het gevoel geven dat ik een probleem niet serieus neem.

Tot slot merk ik dat het helpen van mensen erg goed bij mij past, het geeft een gevoel van voldoening om mensen te zien groeien. Zelf raak ik ook wel eens gemotiveerd en zelfs geïnspireerd door cliënten en hun inzet.

Naast het gesprek ook actief aan de slag
Natuurlijk bestaat coaching niet alleen uit het houden van gesprekken. Een groot deel van een coaching bestaat uit het toepassen van bepaalde technieken. Denk aan schaalwandelen, ACT, RET, etc. Ik ben van mening dat alle technieken die ik tot zover geleerd heb erg effectief kunnen zijn, mits de timing en uitvoering goed zijn. Is dit niet het geval dan is het soms moeilijk om de bruikbaarheid zichtbaar te maken. Het is weldegelijk een kunst voor de coach dus. Mijn ervaring met de technieken is over het algemeen erg goed. Of de uitvoering van een techniek goed verloopt, ligt onder andere aan de mate waarop ik als coach in staat ben om de techniek uit te leggen, maar ook aan de mate van openheid en welwilligheid van de cliënt. Echter is timing echt aan de coach. Hierbij is het zaak om goed uit te vragen in welke fase de cliënt zich bevindt: bewustwording, acceptatie, etc. Op deze manier kom je erachter welke techniek het best aansluit (niet elke techniek is bruikbaar voor elke fase). Ook kan het zijn dat een bepaalde techniek de ene client beter ligt dan de andere. Hierbij is het zaak om vooraf goed uit te vragen waar de client tijdens een sessie aan wil werken, in plaats van alles vooraf in te vullen als coach.

Ben je nieuwsgierig geworden? Ik maak graag kennis met je!

Neem contact op